Wat is “lifestyle fotografie”?

“Lifestyle- fotografie”, wat is dat nu eigenlijk? Natuurlijk kennen we allemaal al jaren de trend om woorden uit onze Nederlandse taal te vertalen naar Engelse woorden. Dat klinkt toch interessanter, staat mooier en wie doet er nu niet aan mee?

Dit geldt ook voor het woord “lifestyle”, wat in het Nederlands letterlijk vertaald kan worden naar “leefstijl”. “Lifestyle- fotografie vertelt een verhaal. Bij lifestyle fotografie gaat het erom dat er een reportage wordt gemaakt van hoe het in het dagelijkse leven gaat. Bij een “Newborn Lifestyle” reportage (newborn, ook een voorbeeld zo’n hip woord) gaat het er dus om dat er wordt gefotografeerd in de eigen omgeving, bijvoorbeeld bij een gezin thuis, in de setting zoals deze is. Ongedwongen en ontspannen. Ik als fotograaf geef wel aanwijzingen over wat voor een houding men aan kan nemen of wat er gedaan kan worden, om zo te zorgen dat de spontane, mooie momenten vastgelegd kunnen worden. Enkele foto’s waarbij iedereen naar de camera kijkt en lacht (of een tong uit steekt of boos kijkt ;)) zijn natuurlijk ook altijd leuk, maar het hoofddoel bij lifestyle fotografie, is toch het vangen van de emoties en liefde.

Thuis lijkt het natuurlijk niet op een studio, en gelukkig maar! Want juist dat grote bed, die spiegel, de huiselijke bank, het schattige babybedje of die mooie oude stoel van opa zijn zo mooi als decor. Het is soms wel goed om wat voorwerpen uit beeld te halen, niet te druk beddengoed te gebruiken of een achtergrond voor een portret wat meer effen te maken door bijvoorbeeld een deken neer leggen onder de baby of kinderen.
Ik neem geen achtergronden, grote stellingen of lampen mee. Ik maak bij de lifestyle- reportages gebruik van natuurlijk daglicht, dus ruimtes met veel en/of grote ramen zijn altijd het mooist.

Lifestyle- fotografie kan worden toegepast in vele situaties. Als er net een baby is geboren, als de wens er is om mooie foto’s als gezin te hebben thuis, als je zwanger bent en mooie foto’s wil laten maken in je eigen huis, maar ook een reportage van jullie als verliefd stel thuis of een reportage met een familielid om een bijzondere reden, denk bijvoorbeeld aan ziekte.

Puur, eerlijk, spontaan, ongedwongen, met emotie, een weergave van de werkelijkheid, dáár gaat het om bij lifestyle- fotografie. Jezelf zijn, terwijl ik af en toe een beetje regisseer levert een mooie weergave op van jouw bijzondere moment(en)!
En dát is nu precies wat ik er zo leuk aan vind als fotograaf. Het échte contact wat ik met mensen heb.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s