De ‘blijf thuis foto’s”. We bleven allemaal thuis, ik maakte er foto’s van.

De afgelopen weken in de “Coronatijd”, ben ik met mijn camera op pad geweest om foto’s te maken van mensen in en om hun huis. Dit deed ik in Deventer en omstreken. Ik gaf er een naam aan: “de blijf-thuis foto’s”.
Als blijvende herinnering aan een tijd die nog heel lang besproken zal worden.

Ik ben met deze fotoactie begonnen een week of twee nadat de intelligente lockdown van start ging. Stilzitten is niks voor mij, als kleine ondernemer weken helemaal niks doen is sowieso niet erg helpend en ik had iets positiefs nodig en een uitlaatklep. Ook wilde ik iets positiefs brengen voor anderen in de onzekere tijd waar we ineens met zijn allen in zijn beland.

Ik dacht er al snel over na, hoe ik iets kon gaan doen met mijn fotografie in deze bizarre tijden.
Maar ergens was er ook een knagend onzeker gevoel wat mij tegenhield. Het advies was immers: “blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten wanneer dit nodig is.”
Nadat ik had gelezen dat fotograaf William Rutten op pad ging om foto’s te maken van bekende Nederlanders in hun woning, hakte ik toch de knoop door.  Ik kon prima de 1,5 meter afstand aanhouden wanneer ik mensen in de voordeur of –tuin ging fotograferen en achter het glas was het sowieso geen probleem.

Dus zo gezegd, zo gedaan.
Ik plaatste berichten op social media met de mededeling dat mensen zich bij mij aan konden melden voor gratis “blijf-thuis foto’s”. Dit werd ook opgepakt door diverse regionale kranten en de radio, waardoor de publiciteit en het bereik nog groter werden.
Het was ontzettend leuk dat er al snel aanmeldingen binnen kwamen. Van vrouwen die graag hun gezin vast wilden laten leggen bij huis, of de kinderen.
Kinderen die het mooi vonden om een foto te laten maken bij opa en/of oma samen met de kleinkinderen.  Moeders die hun jarige kinderen wilden verrassen door mij langs te laten komen en foto’s te laten maken.
Pasgeboren baby’s werden vol trots geshowd door het raam, welke ik ondanks het glas toch juist heel mooi heb kunnen vastleggen. Net als het geluk en de liefde van de trotse ouders en broertjes/zusjes.
En ook heb ik ondernemers gefotografeerd die noodgedwongen de deuren tijdelijk hebben moeten sluiten, maar er het beste van maken en de tijd gebruiken om hun pand op te knappen.

Wat er zo ontzettend leuk en anders was aan deze manier van fotograferen, was dat mensen écht thuis waren. Normaliter vindt een fotoshoot vaak plaats op een mooie buitenlocatie in het groen of bijvoorbeeld aan het water. Dat is vooral met een heel gezin vaak best een happening. Er wordt veel meer gepland en voorbereiding getroffen.
Nu was het zo lekker relaxed. Ik fotografeerde mensen met hun blote voeten, de kinderen op sokken, haren lekker wild en niet alles hoefde tip-top en perfect te zijn, juist niet! 
Ramen werden dan wel weer vaak snel gezeemd door de moeders vlak voor mijn komst. En ik zorgde er dan met plezier voor dat er weer neusjes, kusjes en handjes op stonden voordat ik weer vertrok.
Het gaf me ontzettend veel energie om op pad te zijn met mijn camera, met mijn passie bezig te zijn en iets leuks voor mensen te kunnen doen.  
Ik heb ze een ‘cadeautje’ gegeven in deze onzekere periode en een blijvende positieve herinnering aan een minder positieve tijd.

Tegelijkertijd kreeg ik er mooie ‘cadeautjes’ voor terug. Wijn, planten, kaartjes en mooie betaalde opdrachten. Maar bovenal: heel veel glimlachende mensen, mooie momenten, dankbaarheid, blijdschap, plezier én erkenning voor mijn werk als fotografe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s